Skip to main content

Turkmenistan Food journey

Person Pouring Seasoning on Green Beans on Bowl
Turkmenistan is a country in Central Asia bordered by the Caspian Sea and largely covered by the Karakum Desert. It’s known for archaeological ruins including those at Nisa and Merv, major stops along the ancient trade route the Silk Road. Ashgabat, the capital,Turkmenistan most beautiful country,


The most popular dish in Turkmenistan is pilav. It is cooked from lamb, carrots, rice and onions. Shurpa is another widespread dish - mutton broth with potatoes and tomatoes. Turkmen have a special attitude toward bread.
Palov (plov) is the most widespread and favorite dish of Uzbekistan. It is cooked during both weekdays and holidays. The main ingredients of Plov are rice, fat (oil), onions and carrots, as Plov can be cooked without meat as well.
The cuisine of the Bukharian Jews is not known for robust seasoning and is instead known for subtle flavors developed with herbs, onion, garlic, peppers and many vegetables. ... The national Bukharian dish is Plov, which is a type of chicken and rice pilaf


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Translation in Telugu
Shallow Focus Photo of Dish
తుర్క్మెనిస్తాన్ మధ్య ఆసియాలో కాస్పియన్ సముద్ర సరిహద్దులో ఉంది మరియు ఎక్కువగా కరాకుమ్ ఎడారి పరిధిలో ఉంది. ఇది నిసా మరియు మెర్వ్ వద్ద ఉన్న పురావస్తు శిధిలాలకు ప్రసిద్ది చెందింది, పురాతన వాణిజ్య మార్గంలో సిల్క్ రోడ్ వెంట ప్రధాన స్టాప్‌లు ఉన్నాయి. అష్గాబాట్, రాజధాని, తుర్క్మెనిస్తాన్ అత్యంత అందమైన దేశం,
తుర్క్మెనిస్తాన్లో అత్యంత ప్రాచుర్యం పొందిన వంటకం పిలావ్. ఇది గొర్రె, క్యారెట్లు, బియ్యం మరియు ఉల్లిపాయల నుండి వండుతారు. షుర్పా మరొక విస్తృతమైన వంటకం - బంగాళాదుంపలు మరియు టమోటాలతో మటన్ ఉడకబెట్టిన పులుసు. తుర్క్మెన్ రొట్టె పట్ల ప్రత్యేక వైఖరిని కలిగి ఉన్నారు.
పలోవ్ (ప్లోవ్) ఉజ్బెకిస్తాన్ యొక్క అత్యంత విస్తృతమైన మరియు ఇష్టమైన వంటకం. ఇది వారాంతపు రోజులు మరియు సెలవులు రెండింటిలోనూ వండుతారు. ప్లోవ్ యొక్క ప్రధాన పదార్థాలు బియ్యం, కొవ్వు (నూనె), ఉల్లిపాయలు మరియు క్యారెట్లు, ఎందుకంటే ప్లోవ్ మాంసం లేకుండా ఉడికించాలి.

బుఖారియన్ యూదుల వంటకాలు బలమైన మసాలా కోసం ప్రసిద్ది చెందలేదు మరియు బదులుగా మూలికలు, ఉల్లిపాయ, వెల్లుల్లి, మిరియాలు మరియు అనేక కూరగాయలతో అభివృద్ధి చేసిన సూక్ష్మ రుచులకు ప్రసిద్ది చెందింది. ... జాతీయ బుఖారియన్ వంటకం ప్లోవ్, ఇది ఒక రకమైన చికెన్ మరియు రైస్ పిలాఫ్

Comments

Popular posts from this blog

Dagestan Food Journey

Dagestan, officially the Republic of Dagestan, is a federal subject of Russia, located in the North Caucasus region. Its capital and largest city is Makhachkala, centrally located on the Caspian Sea Dagestan is famous for its local dishes of: hinkal (a tasty pasta/dough-like entity served with garlic sauce and some kind of meat, usually young, boiled lamb), chudu (a quesadilla-like thin dough with special meats, cheeses or vegetables inside), and shashlik (roast shishkabab, usually lamb meat). The importance of khinkal in Dagestani culture should not be underestimated. As Zhanna Abueva says in her cookbook, Dagestani Cuisine which I am liberally paraphrasing throughout this introduction, “Khinkal is our everything. It is sacred, native and eternal, like the mountains of Dagestan, like an ancient dagger. […] It is not just a meal, but an occasion to communicate, moreover with absolute psychological relaxation.” Even Dagestani poets have dedicated their works to the humble khinkal...

Dagestan Food Journey in Russian/German/Turkesh

Дагестан, официально Республика Дагестан, является федеральным субъектом России, расположенным в регионе Северного Кавказа. Столица и крупнейший город - Махачкала, расположенный в центре Каспийского моря. Дагестан славится своими местными блюдами: хинкал (вкусная паста / похожая на тесто сущность, подается с чесночным соусом и небольшим количеством мяса, обычно молодого, вареного ягненка), чуду (кесадилья, как тонкое тесто со специальным мясом, сырами или овощи внутри) и шашлык (жареный шишкабаб, обычно мясо ягненка). Значение хинкала в дагестанской культуре нельзя недооценивать. Как говорит Жанна Абуева в своей кулинарной книге «Дагестанская кухня», которую я свободно перефразирую в этом вступлении: «Хинкал - это наше все. Он священный, родной и вечный, как горы Дагестана, как древний кинжал. […] Это не просто еда, а повод для общения, причем с абсолютным психологическим расслаблением ». Даже дагестанские поэты посвятили свои произведения скромному хинкалу, как его сделали, как...

Austria Food Journey

Austria is a German-speaking country in Central Europe, characterized by mountain villages, baroque architecture, Imperial history and rugged Alpine terrain. Vienna, its Danube River capital, is home to the Schönbrunn and Hofburg palaces. It has counted Mozart, Strauss and Freud among its residents. The country’s other notable regions include the northern Bohemian Forest, Traunsee Lake and eastern hillside vineyards In fact, dishes heavily depending on meat make up typical Viennese cuisine: Wiener schnitzel (veal coated in breadcrumbs and fried), Tafelspitz (boiled beef), Beuschel (a ragout containing veal lungs and heart), and Selchfleisch (smoked meat) with sauerkraut and dumplings are typical of its cooking. The traditional Austrian breakfast comprises of: Semmeln (a type of breadroll; singular: Semmel); butter; coffee (not tea, although hotels these days almost always offer tea as well); muesli (often more than one kind); cold cuts (ham, sometimes smoked bacon called Speck ...