Cyprus, officially the Republic of Cyprus, is an island country in the Eastern Mediterranean and the third largest and third most populous island in the Mediterranean, located south of Turkey, west of Syria and Lebanon, northwest of Israel, north of Egypt, and southeast of Greece,
Traditional Cypriot foods include souvlakia (grilled meat kebabs), shaftalia (grilled sausage), afella (pork marinated in coriander), fried halloumi cheese, olives, pitta bread, kolokasi (root vegetables), lamb, artichokes, chickpeas and rabbit stews (stifado
Of course, “souvla” is what everyone will name as the national dish, which is lamb or pork (and even chicken) meat cooked on a skewer, over open air charcoal. We also have “sheftalia” which is minced pork meat wrapped in lamb's stomach, cooked over open air charcoal, served in Cyprus pitta bread.
A traditional breakfast often consists of olives, juicy tomatoes and baby cucumbers, fried/grilled halloumi, eggs and lountza (Cypriot bacon/sausage) and often with fresh crunchy sesame-seed covered bread. Anari (soft white cheese of Cyprus) or yogurt with fresh fruit drizzled with honey are also very popular.
----------------------------------------------------------------
Translation in Telugu
సైప్రస్, అధికారికంగా రిపబ్లిక్ ఆఫ్ సైప్రస్, తూర్పు మధ్యధరాలోని ఒక ద్వీపం దేశం మరియు మధ్యధరాలో మూడవ అతిపెద్ద మరియు మూడవ అత్యధిక జనాభా కలిగిన ద్వీపం, ఇది టర్కీకి దక్షిణాన, సిరియాకు పశ్చిమాన, సిరియా మరియు లెబనాన్, ఇజ్రాయెల్కు వాయువ్య, ఈజిప్ట్ మరియు ఆగ్నేయం గ్రీస్,
సాంప్రదాయ సైప్రియట్ ఆహారాలలో సౌవ్లాకియా (కాల్చిన మాంసం కేబాబ్స్), షాఫ్టాలియా (పేల్చిన సాసేజ్), అఫెల్లా (కొత్తిమీరలో పంది మాంసం), వేయించిన హాలౌమి జున్ను, ఆలివ్, పిట్ట రొట్టె, కొలోకాసి (రూట్ కూరగాయలు), గొర్రె, ఆర్టిచోకెస్, చిక్పీస్ మరియు రాబిట్ స్టూస్ (స్టెఫ్
వాస్తవానికి, “సౌవ్లా” అంటే ప్రతి ఒక్కరూ జాతీయ వంటకం అని పిలుస్తారు, ఇది గొర్రె లేదా పంది మాంసం (మరియు చికెన్ కూడా) మాంసం, ఒక స్కేవర్ మీద వండుతారు, బహిరంగ బొగ్గుపై. మన దగ్గర “షెఫ్టాలియా” ఉంది, ఇది పంది మాంసం గొర్రె కడుపులో చుట్టి, ఓపెన్ ఎయిర్ బొగ్గుపై వండుతారు, సైప్రస్ పిట్టా బ్రెడ్లో వడ్డిస్తారు.
సాంప్రదాయ అల్పాహారం తరచుగా ఆలివ్, జ్యుసి టమోటాలు మరియు బేబీ దోసకాయలు, వేయించిన / కాల్చిన హాలౌమి, గుడ్లు మరియు లౌంట్జా (సైప్రియట్ బేకన్ / సాసేజ్) మరియు తరచుగా తాజా క్రంచీ నువ్వులు-విత్తన కప్పబడిన రొట్టెలను కలిగి ఉంటుంది. అనారి (సైప్రస్ యొక్క మృదువైన తెల్ల జున్ను) లేదా తేనెతో చినుకులు పడిన తాజా పండ్లతో పెరుగు కూడా బాగా ప్రాచుర్యం పొందాయి.
Comments
Post a Comment