Skip to main content

Cyprus Food Journey

Food, Arabic, Cuisine, Dinner
Cyprus, officially the Republic of Cyprus, is an island country in the Eastern Mediterranean and the third largest and third most populous island in the Mediterranean, located south of Turkey, west of Syria and Lebanon, northwest of Israel, north of Egypt, and southeast of Greece,

Traditional Cypriot foods include souvlakia (grilled meat kebabs), shaftalia (grilled sausage), afella (pork marinated in coriander), fried halloumi cheese, olives, pitta bread, kolokasi (root vegetables), lamb, artichokes, chickpeas and rabbit stews (stifado


Of course, “souvla” is what everyone will name as the national dish, which is lamb or pork (and even chicken) meat cooked on a skewer, over open air charcoal. We also have “sheftalia” which is minced pork meat wrapped in lamb's stomach, cooked over open air charcoal, served in Cyprus pitta bread.


A traditional breakfast often consists of olives, juicy tomatoes and baby cucumbers, fried/grilled halloumi, eggs and lountza (Cypriot bacon/sausage) and often with fresh crunchy sesame-seed covered bread. Anari (soft white cheese of Cyprus) or yogurt with fresh fruit drizzled with honey are also very popular.


----------------------------------------------------------------

Translation in Telugu
Sago, Balaleet, Pasta, Arab, Arabia
సైప్రస్, అధికారికంగా రిపబ్లిక్ ఆఫ్ సైప్రస్, తూర్పు మధ్యధరాలోని ఒక ద్వీపం దేశం మరియు మధ్యధరాలో మూడవ అతిపెద్ద మరియు మూడవ అత్యధిక జనాభా కలిగిన ద్వీపం, ఇది టర్కీకి దక్షిణాన, సిరియాకు పశ్చిమాన, సిరియా మరియు లెబనాన్, ఇజ్రాయెల్కు వాయువ్య, ఈజిప్ట్ మరియు ఆగ్నేయం గ్రీస్,

సాంప్రదాయ సైప్రియట్ ఆహారాలలో సౌవ్లాకియా (కాల్చిన మాంసం కేబాబ్స్), షాఫ్టాలియా (పేల్చిన సాసేజ్), అఫెల్లా (కొత్తిమీరలో పంది మాంసం), వేయించిన హాలౌమి జున్ను, ఆలివ్, పిట్ట రొట్టె, కొలోకాసి (రూట్ కూరగాయలు), గొర్రె, ఆర్టిచోకెస్, చిక్‌పీస్ మరియు రాబిట్ స్టూస్ (స్టెఫ్

వాస్తవానికి, “సౌవ్లా” అంటే ప్రతి ఒక్కరూ జాతీయ వంటకం అని పిలుస్తారు, ఇది గొర్రె లేదా పంది మాంసం (మరియు చికెన్ కూడా) మాంసం, ఒక స్కేవర్ మీద వండుతారు, బహిరంగ బొగ్గుపై. మన దగ్గర “షెఫ్టాలియా” ఉంది, ఇది పంది మాంసం గొర్రె కడుపులో చుట్టి, ఓపెన్ ఎయిర్ బొగ్గుపై వండుతారు, సైప్రస్ పిట్టా బ్రెడ్‌లో వడ్డిస్తారు.

సాంప్రదాయ అల్పాహారం తరచుగా ఆలివ్, జ్యుసి టమోటాలు మరియు బేబీ దోసకాయలు, వేయించిన / కాల్చిన హాలౌమి, గుడ్లు మరియు లౌంట్జా (సైప్రియట్ బేకన్ / సాసేజ్) మరియు తరచుగా తాజా క్రంచీ నువ్వులు-విత్తన కప్పబడిన రొట్టెలను కలిగి ఉంటుంది. అనారి (సైప్రస్ యొక్క మృదువైన తెల్ల జున్ను) లేదా తేనెతో చినుకులు పడిన తాజా పండ్లతో పెరుగు కూడా బాగా ప్రాచుర్యం పొందాయి.






Comments

Popular posts from this blog

Dagestan Food Journey

Dagestan, officially the Republic of Dagestan, is a federal subject of Russia, located in the North Caucasus region. Its capital and largest city is Makhachkala, centrally located on the Caspian Sea Dagestan is famous for its local dishes of: hinkal (a tasty pasta/dough-like entity served with garlic sauce and some kind of meat, usually young, boiled lamb), chudu (a quesadilla-like thin dough with special meats, cheeses or vegetables inside), and shashlik (roast shishkabab, usually lamb meat). The importance of khinkal in Dagestani culture should not be underestimated. As Zhanna Abueva says in her cookbook, Dagestani Cuisine which I am liberally paraphrasing throughout this introduction, “Khinkal is our everything. It is sacred, native and eternal, like the mountains of Dagestan, like an ancient dagger. […] It is not just a meal, but an occasion to communicate, moreover with absolute psychological relaxation.” Even Dagestani poets have dedicated their works to the humble khinkal...

Liechtenstein Food Journey

Liechtenstein is a German-speaking, 25km-long principality between Austria and Switzerland. It’s known for its medieval castles, alpine landscapes and villages linked by a network of trails. The capital, Vaduz, a cultural and financial center, is home to Kunstmuseum Liechtenstein, with galleries of modern and contemporary art. The Postmuseum displays Liechtenstein’s postage stamps, Liechtenstein's national dish is "Käsknöpfle". A simple dough made of flour, eggs, water, salt and pepper is the basis for this culinary delight. The finished Knöpfle are served with local cheese, fried onions and apple puree aside. "Ribel" is the name of a dish, which is made out of corn and wheat Perhaps the most traditional of all Luxembourg meat dishes is Judd mat Gaardebounen, smoked collar of pork with broad beans. The pork is soaked overnight, then boiled with vegetables and spices. Served in copious slices together with the beans and boiled potatoes, it is considered to...

Dagestan Food Journey in Russian/German/Turkesh

Дагестан, официально Республика Дагестан, является федеральным субъектом России, расположенным в регионе Северного Кавказа. Столица и крупнейший город - Махачкала, расположенный в центре Каспийского моря. Дагестан славится своими местными блюдами: хинкал (вкусная паста / похожая на тесто сущность, подается с чесночным соусом и небольшим количеством мяса, обычно молодого, вареного ягненка), чуду (кесадилья, как тонкое тесто со специальным мясом, сырами или овощи внутри) и шашлык (жареный шишкабаб, обычно мясо ягненка). Значение хинкала в дагестанской культуре нельзя недооценивать. Как говорит Жанна Абуева в своей кулинарной книге «Дагестанская кухня», которую я свободно перефразирую в этом вступлении: «Хинкал - это наше все. Он священный, родной и вечный, как горы Дагестана, как древний кинжал. […] Это не просто еда, а повод для общения, причем с абсолютным психологическим расслаблением ». Даже дагестанские поэты посвятили свои произведения скромному хинкалу, как его сделали, как...